学术研究

学术信息

当前位置: 首页 » 学术研究 » 学术信息 »

学术讲座: Uncertain Technology

 

学术讲座: Uncertain Technology
题目:不确定生产率
时间:2017526日中午12:20
地点:博学925
Abstract: We develop a general equilibrium business cycle model with imperfectly observed neutral and investment-specific technology shocks. The model response to neutral technology shocks is similar to the response in an environment with perfect information. However the response to an investment-specific shock is more persistent and depends on the distance between agent expectations and actual values at the time of impact. An erroneous signal about technology, a "noise shock", also alters agent behavior persistently, even when the underlying fundamentals governing the economy are unchanged, and even when the noise is not persistent.
摘要:我们创建和研究了一个具有不完全信息的一般均衡商业周期模型。在这个模型中,经济参与者观察不到投资型生产率和全要素生产率的变化。我们用美国宏观数据估计模型中的参数。通过模拟分析,我们发现经济对全要素生产率变化的反应类似在具有完美信息的环境中的反应。然而,对投资型生产率的冲击反应更加持久,也取决于期望与实际之间的距离。关于不完全信息的错误信号可以改变经济参与者的行为,即使生产率没有变化或者错误信号并不持久。
演讲人简介:
马笑寒现任德州理工大学经济学助理教授。他在北京大学获得法语和经济学双学位学士,在华盛顿州立大学获得应用经济学硕士,在乔治华盛顿大学获得经济学博士。他主要研究不确定经济环境对商业周期和政策决策的影响。他还研究研究国际贸易,产业转型与经济增长之间的关系。他曾在国际货币基金组织和乔治华盛顿大学国际经济政策研究所担任研究助理。